Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen. Deze zag er van de buitenkant onopvallend uit, maar wat er binnenin gebeurde was des te interessanter. In het mobiele lab konden orthopeden in opleiding namelijk trainen met het uitvoeren van operaties. Dit gebeurde met behulp van humane preparaten, oftewel menselijke lichaamsdelen.

 

Deze preparaten zijn afkomstig van mensen die hun lichaam na het overlijden ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. In het mobiele lab trainden de orthopeden in opleiding in het uitvoeren van kijkoperaties op knie- en schoudergewrichten. Bij de kniegewrichten voerden ze een meniscushechting en een reconstructie van de voorste kruisband uit. Bij de schouders werden een labrumreparatie, oftewel het terugzetten van de kraakbeenrand van het schoudergewricht, en het hechten van afgescheurde pezen uitgevoerd.

Orthopedisch chirurg Hennie Verburg: “Het is voor de orthopeden in opleiding heel goed om op deze manier te trainen. Ze kunnen zich namelijk volledig concentreren op het uitvoeren van de operaties en hoeven geen rekening te houden met het eindresultaat. Ze mogen fouten maken en wij als opleiders kunnen hen tijdens de training uitgebreid corrigeren. Tijdens een reguliere operatie is hier veel minder ruimte voor.”

Het schoudergewricht bevindt zich onder het doek, de kijkoperatie is te volgen via het beeldscherm.

Het mobiele lab is van Arthrex, leverancier van medische apparatuur voor de orthopedie, die dit mobiele lab door heel Europa laat rijden. Hennie: “Zij leveren de preparaten en de operatie-instrumenten, zoals de scopietorens. De pathologen van Reinier helpen na de training met het verwerken van de preparaten. We hebben in het ziekenhuis niet de faciliteiten om een dergelijke training zelf op te zetten, dus dit is een mooie oplossing. Voor de orthopeden in opleiding is het heel goed om op deze manier te leren opereren.”