Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Promotie Nina Mathijssen

Op maandag 13 januari 2014 promoveert Nina Mathijssen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met het proefschrift: Novel perspectives to improve the outcome of bone impaction grafting in revision surgery of total hip arthroplasties.

Kik op de afbeeldding van het proefschrift voor de pdf versie.

 

Nieuwe opties voor het behandelen van donorbot tijdens heuprevisies Bij mensen met een heupprothese kan het gebeuren dat de prothese loslaat. Een heuprevisie-operatie is dan nodig. Hierbij kan de chirurg met de zogenaamde botimpactietechniek het bot rondom de prothese herstellen met gebruik van donorbot. Deze ingreep is echter niet altijd succesvol. Twee veel voorkomende problemen zijn dat de prothese na de operatie opnieuw loslaat, of geïnfecteerd raakt. Nina Mathijssen onderzocht hoe chirurgen de resultaten van heuprevisies kunnen verbeteren door het gebruikte donorbot vooraf te behandelen.

Loslating van de prothese kan ontstaan door een verschil in bot-opname en bot-aanmaak. Uit het onderzoek blijkt dat lokaal toedienen van bisfosfonaten, die gebruikt worden bij de behandeling van botontkalking, opname van het donorbot tegengaat. Dit kan voor een grotere stabiliteit zorgen na een operatie waarbij een prothese wordt gecombineerd met donorbot. Het tegengaan van een infectie blijkt mogelijk te zijn door het donorbot met antibiotica te impregneren.

Commissie:

 
Promotor Prof. dr. P. Buma
Copromotoren Dr. R.M. Bloem
  Dr. B.W. Schreurs
  Dr. P. Pilot
Manuscriptcommissie Prof. dr. M.A.W. Merkx
  Prof. dr. J. Jansen
  Prof. dr. G.H.I.M. Walenkamp (MUMC)

        

 

 

Nina Mathijssen (1980) studeerde Bewegingswetenschappen en Geneeskunde in Amsterdam en behaalde in 2005 en 2006 haar masterdiploma’s voor beide opleidingen. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit bij de afdeling Orthopedie van de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Netherlands Bone bank Foundation (thans Bislife) in Leiden.

 

Momenteel werkt zij als onderzoekscoördinator bij de maatschap orthopedie van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.