Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

1e lustrum Summerclass Orthopedie

In Delft is dit jaar voor de vijfde keer de Summerclass Orthopedie gehouden. Tijdens dit evenement worden studenten bijgespijkerd over het vak orthopedie. Studenten die coschappen lopen, draaien namelijk maar een week mee op de afdeling orthopedie. Veel te weinig, aldus de organisatoren van de Summerclass. Daarom biedt dit evenement studenten de kans om nader met het vakgebied kennis te maken. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Reinier.

De studenten konden zich drie dagen lang onderdompelen in alles wat met orthopedie te maken heeft. Zo waren er lezingen over verschillende orthopedische onderwerpen, lichamelijke onderzoeken met behulp van modellen en was er een informatiemarkt waar producenten van orthopedische producten kleine workshops gaven. Een van de sprekers was Carina Hilders, directievoorzitter van Reinier. In haar toespraak maakte ze zich sterk voor medisch leiderschap, oftewel dat er meer medisch professionals managementfuncties moeten gaan bekleden.

Hoogtepunt van de driedaagse bijeenkomst was een live-operatie, waarbij de knie van een patiënte werd vervangen door een prothese. De operatie vond plaats in Reinier en werd via een videoverbinding uitgezonden tijdens de Summerclass. De deelnemers konden op een enorm scherm bekijken hoe orthopedisch chirurg Dieu Donné Niesten deze operatie uitvoerde. Joost van Linge en Herman Kaptijn zorgden voor de verbinding tussen de zaal en de OK, waarbij vragen vanuit de zaal direct aan de operateur gesteld konden worden. De studenten konden op het grote scherm het hele proces tot in detail volgen.

Het idee van de Summerclass Orthopedie is afkomstig van Rolf Bloem, werkzaam als orthopedisch chirurg in Reinier. Het evenement wordt georganiseerd door de vakgroep orthopedie van het ziekenhuis en wordt gesteund door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Tijdens deze editie van de Summerclass Orthopedie waren topsprekers uit verschillende vakgebieden uit heel Nederland en België aanwezig. Menig spreker offerde er een vrije zaterdag voor op of plande er zelfs de vakantie omheen.

De diversiteit aan sprekers reflecteert zich in de samenstelling van de studenten die bij de Summerclass Orthopedie aanwezig zijn. Zo heeft een studente Geneeskunde een vriendin meegenomen die Bouwkunde studeert aan de TU Delft. Ze legt uit dat de Summerclass Orthopedie ook voor haar nuttig is, omdat de technieken achter protheses ook tijdens de studie Bouwkunde naar voren komen.

En zo lopen er veel meer studenten van technische universiteiten rond tijdens de bijeenkomst, zoals studenten Industrieel Ontwerpen en Biomechanical Design. Naast studenten uit Nederland, zijn er ook studenten uit België aanwezig. Volgens een studente uit Gent besteden universiteiten in België zeer weinig aandacht aan orthopedie binnen de studie Geneeskunde, terwijl relevante ervaring belangrijk is om geselecteerd te worden voor de vervolgopleiding Orthopedie. Ook worden er volgens haar in België relatief weinig Summerclasses georganiseerd.

De Summerclass Orthopedie draait niet alleen om inspanning, maar ook zeker om ontspanning. De organisatoren hebben een Lowlands-achtige sfeer gecreëerd in de oude lijm- en gelatinefabriek in Delft waar het evenement wordt gehouden. De studenten slapen op het terrein zelf, overal zijn eet- en drinkmogelijkheden en het programma wordt afgewisseld met sport en theater. En na een warme dag aandachtig luisteren en kijken is het heerlijk ontspannen met elkaar onder het genot van een koud biertje.