Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Europese primeur: nieuwe heup en meteen weer naar huis.

April 2014: Een Europese primeur bij de orthopedie in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft. Daar kreeg mevrouw De Visser (61) gisteren in de dagbehandeling een volledig nieuwe heup.

Tot nu toe moesten mensen na een volledige heupoperatie gemiddeld enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Twintig jaar geleden was dat zelfs een week of twee. Mensen die een nieuwe heup krijgen, mogen nu op dezelfde dag naar huis. Vrijwel direct na de één uur durende operatie start onder begeleiding van de fysiotherapeut de revalidatie. Aan het einde van de dag gaat een patiënt dan lopend het ziekenhuis uit. Thuis mag deze dan weer alles doen.

Beter herstel 

Orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer: “Onderzoek toont aan dat patiënten die thuis revalideren beter herstellen. In hun vertrouwde omgeving slapen mensen beter en zijn zij omgeven door ‘eigen’ bacteriën. De kans op vervelende infecties is daardoor aanzienlijk kleiner. De dagbehandeling heeft voor hen dus grote voordelen.”

Goed vangnet

Belangrijke voorwaarde is wel dat patiënten gezond zijn en thuis een goed vangnet hebben: thuiszorg en mantelzorg moeten goed geregeld zijn. Vanuit het ziekenhuis is er goede nazorg: de verpleging heeft de dag na het ontslag telefonisch contact met de patiënt. En als mensen aangeven liever toch een nachtje in het ziekenhuis te willen blijven, dan kan dat ook.

De kosten van de zorg aan huis zijn veel lager dan die van het ziekenhuisverblijf. Toch is het verkorte behandeltraject niet kosten gedreven. Vehmeijer: “Met een betrokken team kijken we continue hoe wij onze patiënten de beste en meest veilige zorg kunnen bieden.”

Geen schade aan spieren

De dagbehandeling is mogelijk doordat Vehmeijer de heupprothese plaatst via een operatietechniek die nauwelijks tot geen schade aan de spieren toebrengt. Tijdens de ingreep past hij lokale verdoving toe en achteraf krijgt een patiënt pijnmedicatie zonder opiaten. Door de gecombineerde pijnbestrijdingsmethode en minimale chirurgische schade ervaren patiënten veel minder napijn en misselijkheid na de operatie en kunnen zij dus sneller revalideren.

Trots

Reinier de Graaf is al jaren koploper met nieuwe orthopedische behandelingen. Vehmeijer: "Het hele team heeft zo hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. De laatste jaren hebben we de operatietechniek, die ik in 2006 voor het eerst zag bij dokter De Witte in België, op belangrijke punten keer op keer verbeterd. Daarnaast hebben we verbeteringen doorgevoerd bij de anesthesie, de fysiotherapie en op de afdeling. Al die kleine veranderingen bij elkaar hebben het mogelijk gemaakt dat we nu deze stap konden zetten. Ik ben er ontzettend trots op dat het gelukt is. 

 

Klik hier voor het artikel in het AD

 

Uitzending SBS dinsdag 8 april 2014

 

Uitzending RTL dinsdag 8 april 2014