Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Nieuwe knie in dagbehandeling

Opname na het plaatsen van een knieprothese is in het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf aanzienlijk verkort. Dankzij een nieuwe operatiemethode kunnen patiënten met versleten knieën een dagbehandeling in plaats van drie dagen ziekenhuisopname krijgen.   

Orthopedisch chirurg H. Verburg: “Onze patiënten die een kunstknie-implantatie krijgen, ontslaan wij het liefst dezelfde nog uit het ziekenhuis. Dat is een goede ontwikkeling, want mensen herstellen bij voorkeur thuis.”

 

 

Puzzelstukjes
Dankzij een breed teamwerk tussen verschillende disciplines in Reinier de Graaf, waaronder fysiotherapeuten, orthopedisch consulenten, verpleegkundigen, anesthesisten en orthopedisch chirurgen is de ingreep, die 26 duizend keer per jaar in Nederland wordt verricht, aanzienlijk verkort. Door goede patiëntenvoorlichting, verbeterde pijnstilling, goede voeding en fysiotherapie herstelt iemand die een knieprothese krijgt sneller van de operatie. “Het is niet één trucje, het zijn alle puzzelstukjes bij elkaar”, aldus Verburg.

Eerste ziekenhuis in Zuid-Holland
Reinier de Graaf is het derde ziekenhuis in Nederland dat de vernieuwde operatiemethode uitvoert. Patiënten in de regio Sittard en Breda krijgen sinds een jaar al een dagbehandeling bij het vervangen van hun knie. Verburg: “In de regio Zuid-Holland moesten patiënten tot heden drie tot vier dagen opgenomen worden. Wij zijn heel blij dat mensen die dat willen nu dezelfde dag naar huis mogen. Dat is een enorme verbetering voor de herstelperiode.”

Betere pijnbestrijding
Tot op heden kregen patiënten met een versleten knie geen eten voor of na hun ingreep. Dankzij vernieuwde pijnregulatie treedt er geen misselijkheid meer op. Verburg: “De huidige pijnmedicatie is behoorlijk verbeterd. Ik heb in mijn praktijk de afgelopen twintig jaar steeds minder pijn gezien bij mijn patiënten. Binnenkort hopen we zelfs vooraf een pepdrankje aan onze patiënten te kunnen geven. Dat versterkt het herstel.”

De eerste operatie
Dat de nieuwe operatiemethode vooral een combinatie is van verschillende behandelingen, bevestigt patiënt Voskamp. Afgelopen maandag 14 december was hij de eerste die een vervanging van zijn knie in dagbehandeling van Reinier de Graaf kreeg. Voskamp: “Toevallig ben ik een verstokte roker en wil daarom het liefst thuis herstellen. Ik heb 28 operaties ondergaan en vond dat deze behandeling heel snel ging. Ik was rond etenstijd alweer thuis!”

 

Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis Delft