Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Predicaat klompvoetcentrum

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft de orthopedie van het Reinier de Graaf, samen met de orthopedie van het Haga Ziekenhuis en het lange Land Ziekenhuis, officieel benoemd tot Klompvoetcentrum. De toekenning van dit predicaat betekent dat Reinier kinderen met klompvoetjes de beste zorg biedt en voldoet aan de strikte eisen die daarvoor gelden.

Om het predicaat te krijgen moet er sprake zijn van kwalitatief optimale klompvoetzorg, goede toegankelijkheid en een goede geografische spreiding. Daarnaast moet de zogenoemde Ponseti behandeling worden toegepast door een vast team van behandelaars. Reinier de Graaf behoort met het predicaat tot een van de tien klompvoetcentra in Nederland.

De zorg in Reinier

Orthopedisch chirurg Joost van Linge: “In Reinier de Graaf hebben we al langere tijd een toegewijd team dat de tijd en aandacht heeft om de klompvoet te behandelen. Dat is van het grootste belang voor een goede behandeling en tevreden ouders. Ons klompvoetspreekuur is goed geregeld. Zo is er bijvoorbeeld geen wachttijd omdat kinderen als eerste op het spreekuur staan. Daarnaast kunnen kinderen tussen de gipswissels door lekker in bad en het hele team is getraind om de Ponseti behandeling uit te voeren. Ik ben er trots op dat dit nu gewaardeerd is met een officieel predicaat! We trekken hierbij gezamenlijk op met het Juliana Kinderziekenhuis (onderdeel van het Haga ziekenhuis) en het LangeLand ziekenhuis. 

Wat is een klompvoet?

De klompvoet is een aangeboren afwijking van één of beide voetjes bij een pasgeborene, en komt voor bij ongeveer 1 op de 800 pasgeborene. De oorzaak is niet eenduidig. Erfelijkheid speelt hierin een rol. In ruim 80% van de gevallen is het kindje gezond en is dit de enige afwijking die het kind heeft. De term klompvoet is een slechte vertaling van het Engelse ‘clubfoot’ waarbij de vergelijking wordt gemaakt met een golfclub. Meest opvallend is dat de voetjes naar binnen staan.

Ponseti methode

De Ponseti methode is afkomstig van Professor Ponseti, die meer dan 50 jaar van zijn leven besteedde aan de klompvoet en de behandeling daarvan. Voor die tijd werden de meeste voetjes geopereerd. Wereldwijd wordt deze methode langzaamaan de ‘gouden standaard’. Bij de Ponseti methode worden in een week of 6 de pezen, kapsels en bandjes, en daarmee de klompvoet, stap voor stap gecorrigeerd.

 

Kijk voor meer informatie op: