Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Sneller herstel na heupprothese

Sneller herstellen na een heupprothese

Een nieuwe heup en de volgende dag al naar huis. Een paar jaar geleden leek dat nog onmogelijk, maar een nieuwe werkwijze in het Reinier de Graaf Gasthuis maakt het mogelijk. Rapid Recovery is de naam.

Het Rapid Recovery® programma richt zich op een snelle en veilige terugkeer van de patiënten naar hun normale activiteiten en een makkelijker, sneller en minder pijnvol herstel. Naast verbetering van deze “medische resultaten” richt het programma zich eveneens op de registratie van deze resultaten het verhogen van de patiënttevredenheid.

Rapid Recovery® houdt in de dagelijkse praktijk ondermeer in dat de patiënt een paar uur na de ingreep zijn eerste stappen kan zetten en 2 dagen later naar huis gaat.
Dit kan door een andere operatietechniek, waardoor het mogelijk is om, zonder spieren door te snijden, de nieuwe heup te plaatsen waarbij de spieren na de operatie niet extra hoeven te herstellen. Tijdens de operatie beperkt men het bloedverlies en wordt kort voor het einde van de ingreep zeer plaatselijk een verdovingsvloeistof in het operatiegebied toegediend. Naast deze effectieve pijnstilling wordt ook voorkomen dat de patiënt onnodige misselijkheid ervaart. In plaats van uren nuchter te blijven krijgt de patiënt een aantal uur voor de ingreep een koolhydraatrijk drankje. Zo wordt voorkomen dat de patiënt een suikertekort na de ingreep krijgt en voelt de patiënt zich meteen al een stuk comfortabeler. De nadruk in de voorlichting en voorbereiding ligt dus op het opbouwen van een relatie met de klant om samen met vertrouwen het welslagen van de eerste stappen en het herstel daarna tegemoet te zien. 
 

Klik hier voor het artikel dat verschenen is in het Medisch Contact van 27 juni 2012

 Voor video klik hier