Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Spasticiteitteam verzorgt nascholing

Op woensdag 9 mei 2012 heeft het spasticiteitteam voor de huisartsen een nascholing georganiseerd onder de titel: Wie, wat en voor wie?

Ruim 40 huisartsen, verpleeghuisartsen en AVG artsen bezochten deze nascholing. Het spasticiteitteam wordt gevormd door de revalidatie-artsen van het Sophia Revalidatie Centrum en de neuroloog Daan Kamphuis en orthopeed Dieu Donné Niesten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Het team bestaat al sinds 2000 waarbij 2 keer per maand een aantal patiënten worden beoordeeld en een behandelingsadvies wordt gegeven. Gevolgen van spasticiteit beperken zich niet alleen tot de kinderleeftijd. Op de volwassen leeftijd ontstaan vaak nieuwe problemen. Ook kan spasticiteit later optreden, bijvoorbeeld door een neurotrauma, een CVA of door multiple sclerose.

De deelnemers werden geïnformeerd wat spasticiteit nou precies is, bij wie het voorkomt, wat de behandelingsmogelijkheden zijn en hoe wij als team te werk gaan. Naast de theorie werden een drietal patiënten met spasticiteit voorgesteld die in kleine groepjes werden onderzocht en besproken.

Bij de evaluatie werd deze nascholing door de deelnemers als zeer positief beoordeeld. Bij de leerpunten kwamen  elektrostimulatie als nieuwste punt van behandeling, behandeling van spasticiteit bij ouderen en herkken van probelmen van spasmen naar voren. Deze bijeenkomst, lezingen en de presentatie van casuïstiek, werd beoordeeld met een 8,2.

Namens het spasticiteitteam,

Radha Rambaran, revalidatie arts
Madlenka van Pomeren, revalidatie arts
Daan Kamphuis, neuroloog
Dieu Donne Niesten, orthopedisch chirurg