Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Nieuwsarchief

Wereldprimeur 3D technologie

Juni 2012: Als eerste ziekenhuis in de wereld start Reinier de Graaf met het toepassen van driedimensionale bewegingssimulaties bij patiënten die een heupoperatie (heuparthroscopie) moeten ondergaan. Orthopedisch chirurg Rolf Bloem: “Met de bewegende 3D-beelden kan je goed zien of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht. Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie. Bijkomend voordeel is dat door de bewegende beelden patiënten ook goed begrijpen wat er met hun heup aan de hand is en wat een operatie voor hen kan betekenen.”

Intervieuws met patienten en arts staan op de website van Clinical Graphics.

Betere behandeling

Gemiddeld 6,5% van de bevolking heeft pijnklachten en bewegingsproblemen in de heup. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende vorm van de heup. Met alleen een röntgenfoto of een scan is het voor de orthopedisch chirurg soms moeilijk in te schatten of dit werkelijk het geval is. De nieuwe 3D-techniek van Clinical Graphics zet een scan om in bewegend driedimensionaal beeld. Hierdoor kan er sneller en beter een diagnose voor de patiënt worden gesteld.

 

Universiteiten

Clinical Graphics, het bedrijf dat de bewegingssimulaties maakt, is een spin-off bedrijf van de TU Delft en het LUMC. Het bedrijf maakt deel uit van de YES!Delft incubator, het ondernemerscentrum van de TU Delft. Peter Krekel is oprichter van Clinical Graphics. Als afstudeerproject deed hij vanaf 2005 onderzoek naar 3D-techniek. Vorig jaar promoveerde hij op het onderwerp, gefinancierd door het Reumafonds. Krekel: “We hebben maar liefst zeven jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek. Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu écht gebruikt wordt om patiënten beter te behandelen. Wij zijn heel blij met de Reinier de Graaf Groep als eerste klant.” Clinical Graphics werkt momenteel aan een toepassing van de nieuwe techniek voor schouder- en knieoperaties.

 

bron: website Reinier de Graaf Groep, www.rdgg.nl