Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Start bouw Reinier Haga Orthopedisch Centrum

Gisteren Gisteren (donderdag 11 oktober) is gestart met de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Pols

Ganglion cyste

 

Wat is een glanglion cyste?

Een ganglion cyste is een zwelling in de hand of pols die grenst aan gewrichten of pezen. De meest voorkomende plekken zijn:
• de bovenkant van de pols (zie figuur 1)
• de binnenkant van de pols
• de binnenkant van de vinger aan de basis
• de buitenkant van het eindgewricht van een vinger (DIP-gewricht) (zie figuur 2) (mucoid cyste)
Een ganglion lijkt op een waterballon op een steel (zie figuur 3) en is gevuld met doorzichtig geleiachtig vocht.

          

 


Wat zijn de symptomen/klachten van ganglion cystes?

De oorzaak van het ontstaan van een ganglion is onbekend, hoewel ze mogelijk ontstaan vanuit gewrichts- of peesirritatie. Het is een goedaardige aandoening die pijnlijk kan zijn, ook de grootte van het ganglion kan verschillen. Een ganglion kan uit zichzelf verdwijnen.


Hoe wordt de diagnose ganglion cystes gesteld?

De diagnose is op basis van het klinische beeld en de locatie van de zwelling te stellen. Vaak zijn het ovale of ronde knobbels die zowel zacht als stevig kunnen zijn. Aan de basis van uw vinger zijn de knobbels vaak stevig en hebben zij de grootte van een erwt, die pijnlijk kan zijn als er op gedrukt wordt. Soms worden er röntgenfoto’s genomen om eventuele problemen in het gewricht te kunnen beoordelen.


Hoe wordt een ganglion cyste behandeld?

Bij milde klachten is een operatie meestal niet nodig. Als het ganglion pijnlijk is, de beweging beperkt of cosmetisch ongewenst is, kan een operatie uitkomst bieden. Om de pijn te bestrijden kan medicatie of een spalk worden voorgeschreven. Ook kan het ganglion worden leeggezogen met een naald. Soms verdwijnt het ganglion niet of komt deze terug, waarna opnieuw kan worden geprobeerd het ganglion leeg te zuigen. Als eerdere behandeling niet helpt kan een operatie worden uitgevoerd waarbij het gehele ganglion wordt verwijderd. Hoewel een operatie vaak succesvol is kan een ganglion ook na een operatie terugkeren. De handchirurg kan u advies geven over welk type behandeling in uw geval het meest geschikt is.