Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Start bouw Reinier Haga Orthopedisch Centrum

Gisteren Gisteren (donderdag 11 oktober) is gestart met de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Pols

Polsverstuiking - instabiliteit

 

Wat is een verstuiking?

Een verstuiking is een letsel aan een band (ligament). Ligamenten zijn banden die botstukken met elkaar verbinden en een gewricht bij elkaar houden (zie figuur 1).

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital


Hoe kan een pols verstuiking optreden? Deze blessures komen vaak voor bij valpartijen en sport. De pols wordt meestal achterover gebogen wanneer de hand de grond raakt, bijvoorbeeld wanneer iemand uitglijdt of struikelt. Deze letsels treden vaak op tijdens sporten als voetbal, hockey en snowboarden. Na het ongeval , zwelt de pols gewoonlijk op en kunnen er blauwe plekken ontstaan. De pols is erg pijnlijk en de beweeglijkheid is ernstig gestoord. Steunen op de hand is meestal niet meer mogelijk.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van polsverstuikingen?

Het meest voorkomende bandletsel binnen de pols is het scapho-lunaire ligament (zie figuur 2).

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital

 

Het is het ligament tussen twee kleine botjes in de pols, het scafoïd (scheepsbotje) en het lunatum (halvemaansbeentje). Er zijn vele andere ligamenten in de pols, maar minder betrokken bij een traumatisch letsel. Verstuikingen een breed scala betreffende de ernst; kleine verstuikingen geven minimale rek van de ligamenten, en meer ernstige verstuikingen kan volledig scheuren van het ligament betekenen.