Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Technische briefing Tweede Kamer over implantaten

De NOV heeft op woensdag 13 februari jl in de Tweede Kamer tijdens een technische briefing gesproken over implantaten.
lees verder

Minister Bruno Bruins brengt werkbezoek aan de orthopedie

Op maandagmiddag 14 januari bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, een werkbezoek aan de afdeling orthopedie van het Reinier de Graaf in Delft.
lees verder

Orthopedisch Centrum in Reinier Magazine

Reinier Haga Groep bouwt Orthopedisch Centrum dat patient zorg op maat biedt.
lees verder

Orthopedische implantaten

Reactie op artikel Trouw over (on)veiligheid van implantaten Vandaag (maandag 26 november) staat er een artikel in Trouw over de (on)veiligheid van implantaten.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Pols

Polsverstuiking - instabiliteit

 

Wat is een verstuiking?

Een verstuiking is een letsel aan een band (ligament). Ligamenten zijn banden die botstukken met elkaar verbinden en een gewricht bij elkaar houden (zie figuur 1).

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital


Hoe kan een pols verstuiking optreden? Deze blessures komen vaak voor bij valpartijen en sport. De pols wordt meestal achterover gebogen wanneer de hand de grond raakt, bijvoorbeeld wanneer iemand uitglijdt of struikelt. Deze letsels treden vaak op tijdens sporten als voetbal, hockey en snowboarden. Na het ongeval , zwelt de pols gewoonlijk op en kunnen er blauwe plekken ontstaan. De pols is erg pijnlijk en de beweeglijkheid is ernstig gestoord. Steunen op de hand is meestal niet meer mogelijk.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van polsverstuikingen?

Het meest voorkomende bandletsel binnen de pols is het scapho-lunaire ligament (zie figuur 2).

Figuur 1: © Massachusetts General Hospital

 

Het is het ligament tussen twee kleine botjes in de pols, het scafoïd (scheepsbotje) en het lunatum (halvemaansbeentje). Er zijn vele andere ligamenten in de pols, maar minder betrokken bij een traumatisch letsel. Verstuikingen een breed scala betreffende de ernst; kleine verstuikingen geven minimale rek van de ligamenten, en meer ernstige verstuikingen kan volledig scheuren van het ligament betekenen.