Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder

Opereren op een andere locatie

Opereren op andere locaties Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil patiënten de beste zorg bieden.
lees verder

Financieringsovereenkomst voor bouw Orthopedisch Centrum

De Reinier Haga Groep (RHG) en ABN AMRO hebben woensdag 18 oktober de financieringsovereenkomst ondertekend voor een nieuw te bouwen Orthopedisch Centrum.
lees verder

Orthopedisch centrum nieuwe standaard in zorg

Binnen twee jaar verrijst er naast het LangeLand Ziekenhuis een Orthopedisch Centrum dat een nieuwe standaard zet voor excellente zorg.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Hand

Gebroken middenhandsbeentje

 

Wat is een gebroken middenhandsbeentje?

Een gebroken middenhandsbeentje ofwel een handwortelbeentje wordt ook wel fractuur Metacarpalia genoemd. Gebroken middenhandsbeentjes komen veel voor. Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn of een vreemde vorm of stand van (een van) uw vingers.

Vaak wordt zo’n breuk wekenlang in het gips gezet. Maar dat is zeker niet de beste behandeling! Vroeger werd je met je gebroken heup ook zes weken in zweeftractie gelegd. Dat accepteren we al lang niet meer, waarom zou u dat voor uw hand dan wel accepteren?

 

Hoe ontstaat een gebroken middenhandsbeentje?

Dit ontstaat veelal als gevolg van een beknelling of van een harde klap tegen uw hand of vingers.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er wordt een röntgenfoto gemaakt en daarop is te zien of er iets gebroken is. Daarnaast kan de arts een aantal bewegingstests doen en het gevoel in de vingers onderzoeken om de zenuwen te controleren.

 

Behandeling

Een gebroken middenhandsbeentje kan vaak behandeld worden met een gipsverband. Soms is er echter een operatie nodig. Bijvoorbeeld wanneer delen van de breuk zijn verplaatst, of wanneer er rotatieafwijkingen zijn. Dit merk je doordat de gebroken vinger de neiging heeft onder of over de andere vingers te draaien of doordat de nagel gedraaid staat ten opzichte van de andere nagels.

Ook wanneer de breuk niet stabiel genoeg is om te kunnen bewegen (oefenen), moet er vaak geopereerd worden omdat de strekpezen direct over de botjes lopen en als we die stilleggen groeien ze vast aan de breuk. In dat geval hebben de handtherapeuten veel werk om de hand weer op gang te brengen nadat het gips is verwijderd.

Tijdens een operatie worden de botjes vastgeschroefd met een stevig titanium plaatje en schroefmateriaal. Vrijwel altijd lukt het ons om een oefenstabiele situtatie te krijgen.

 

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Er bestaat een kleine kans dat het bot niet vastgroeit.