Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder

Opereren op een andere locatie

Opereren op andere locaties Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil patiënten de beste zorg bieden.
lees verder

Financieringsovereenkomst voor bouw Orthopedisch Centrum

De Reinier Haga Groep (RHG) en ABN AMRO hebben woensdag 18 oktober de financieringsovereenkomst ondertekend voor een nieuw te bouwen Orthopedisch Centrum.
lees verder

Orthopedisch centrum nieuwe standaard in zorg

Binnen twee jaar verrijst er naast het LangeLand Ziekenhuis een Orthopedisch Centrum dat een nieuwe standaard zet voor excellente zorg.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Hand

Letsels aan de vingertoppen

Wat kan er in een vingertop beschadigen?

Bij letsel aan de vingertoppen kunnen huid, bot, nagel, nagelbed, pezen, bindweefsel en zenuwuiteinden beschadigd raken (figuur 1). De huid aan de binnenkant (palmaire zijde) van de vingertoppen heeft meer zenuwuiteinden dan de meeste andere delen van het lichaam. Deze zenuwuiteinden zorgen voor de fijne tast, maar ze kunnen ook worden beschadigd. Bij deze beschadigingen kan er een doof gevoel ontstaan.

 

Hoe ontstaan letsels aan de vingertoppen?

Letsels aan de vingertoppen zijn een van de meest voorkomende verwondingen aan de hand. Ze worden bij veel activiteiten blootgesteld. Zware objecten kunnen voor verbrijzeling zorgen, maar ook snij- en brandwonden komen veel voor.

 

Hoe worden de letsels onderzocht?

Belangrijk is om te weten hoe het ongeval heeft plaatsgevonden. Letsel, beweeglijkheid en gevoel worden onderzocht. Vaak worden er röntgenfoto’s genomen om te kijken of het bot beschadigd is.

 

De behandeling van letsels aan de vingertoppen.

Als minder dan 1 centimeter van de huid is verwijderd is het vaak mogelijk om het letsel te verbinden. Als er veel huid weg is en/of bot zichtbaar kan het noodzakelijk zijn om dit te bedekken met een huidtransplantatie. Hierbij wordt huid elders op het lichaam weggehaald en op de defecte vingertop gehecht.

Breuken van de vingertoppen komen veel voor. Kleine breuken hebben vaak geen effect op de sterkte van het bot, maar als de breuk dicht bij het gewricht van de vingertop zit (DIP-gewricht) kan een spalk of operatie nodig zijn. In zeer ernstige gevallen kan amputatie noodzakelijk zijn.

 

Wat kunt u verwachten?

Bij letsels aan de vingertoppen kunt u langdurig een verminderd of doof gevoel overhouden. Soms is deze schade aan de zenuwuiteinden blijvend. Bij een huidtransplantatie is ook een verminderd of doof gevoel mogelijk, vaak is er een blijvend kleur en/of textuurverschil. Tevens is vaak zichtbaar waar de huid ‘geoogst’ is. Als het nagelbed beschadigd is kan dit leiden tot een vervorming of afwezigheid van de nagelgroei.