Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Start bouw Reinier Haga Orthopedisch Centrum

Gisteren Gisteren (donderdag 11 oktober) is gestart met de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Hand

Trigger finger

 

Wat is een triggerfinter?

Een tendovaginitis of trigger finger is een aandoening van de peesschede en de pees. Pezen zijn de verbinding tussen uw onderarmspieren en het bot in uw vingers. In uw vingers zitten peesscheden die tunnels vormen waar de pees doorheen glijdt (zie figuur 1), vergelijkbaar met de ogen van een vishengel waar de visdraad doorheen gaat.

Een triggerfinger ontstaat als de peesschede aan de basis van uw vinger te dik wordt, waardoor het glijden van de buigpees belemmerd wordt. Soms ontwikkelt de pees een voelbare bult of zwelling (zie figuur 2). Het passeren van deze peeszwelling bij buigen en strekken veroorzaakt een pijnlijke knap in uw vinger. Er ontstaat een vicieuze cirkel van irritatie, zwelling en knappen van de pees. Soms is de pees zo dik dat deze niet door de peesschede kan, waardoor buigen of strekken niet mogelijk is.Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd duidelijk hoe een triggerfinger ontstaat. Aandoeningen die geassocieerd worden met een triggerfinger zijn reumatoïde artritis, jicht en diabetes. Een letsel aan de handpalm kan aanleiding geven tot het ontwikkelen van een trigger finger, maar in de meeste gevallen is de oorzaak onduidelijk.

 

Wat zijn de symptomen/klachten?

Een triggerfinger start vaak met een ongemakkelijk gevoel aan de basis van uw vinger. Deze plek is gevoelig en kan drukpijnlijk zijn. Soms is er een bult voelbaar, als de vinger begint te knappen of op slot gaat zitten denkt men vaak dat het probleem in een van de knokkels zit.

 

Hoe wordt een triggerfinger behandeld?

Het doel van de behandeling is het voorkomen dat uw vinger knapt of op slot zit en te zorgen dat de beweging van uw vinger zonder problemen verloopt. De zwelling rond de buigpees en de peesschede moet worden gereduceerd om de pees soepel te laten glijden. Soms kan een spalk helpen of ontstekingsremmende medicijnen. Mogelijke aanpassing in activiteiten kunnen de klachten doen verminderen. Een injectie met corticosteroïden in de pees en de peesschede kunnen de zwelling doen afnemen. Als niet-chirurgische behandelingen niet helpen kan een operatie uitkomst bieden. Tijdens de operatie wordt de peesschede opengemaakt. Hierna kan de vinger direct vrij bewegen.