Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder

Opereren op een andere locatie

Opereren op andere locaties Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil patiënten de beste zorg bieden.
lees verder

Financieringsovereenkomst voor bouw Orthopedisch Centrum

De Reinier Haga Groep (RHG) en ABN AMRO hebben woensdag 18 oktober de financieringsovereenkomst ondertekend voor een nieuw te bouwen Orthopedisch Centrum.
lees verder

Orthopedisch centrum nieuwe standaard in zorg

Binnen twee jaar verrijst er naast het LangeLand Ziekenhuis een Orthopedisch Centrum dat een nieuwe standaard zet voor excellente zorg.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Heup

Heupprothese


Veel mensen met een versleten heupgewricht hebben baat bij een operatie waarbij het heupgewricht vervangen wordt door een kunstheup (heupprothese). Zo’n operatie is geen kleinigheid, en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt en zijn familie. “Een goed begin is het halve werk” geldt ook voor een heupoperatie. Een goede voorbereiding draagt zeker bij aan een vlot herstel.
 

Het heupgewricht

Er bestaan verschillende soorten gewrichten en één daarvan is het kogelgewricht. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een kom en het andere de vorm van een kop. De gewrichtskop en de gewrichtskom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten bewegen.

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Het verbindt het bekken met het dijbeen (= bovenbeen). De kop van het heupgewricht bevindt zich in het bovenste gedeelte van het dijbeen. De gewrichtskom bevindt zich in het bekken. Door het heupgewricht kan het been met behulp van spieren in alle richtingen worden bewogen.Gewrichtsslijtage

Een aandoening van  de gewrichten die bij veel mensen voorkomt, is gewrichtsslijtage. In medische termen wordt dit ‘artrosis deformans’ of kortweg ‘artrose’ genoemd. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam, dus ook in het heupgewricht.
Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan de kraakbeenlaag uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden daardoor niet meer zo soepel langs elkaar en het bewegen wordt steeds moeilijker en pijnlijker.
 

Besluit om te opereren

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen. Wanneer u deze brochure leest, heeft de orthopedisch chirurg met u besproken dat een operatie nodig is.

 

Belangrijke informatie

Heupkopdonatie - klik hier voor meer informatie

Gebruik restweefsel voor wetenschappelijk onderzoek - klik hier voor brochure

Gebruik restweefsel voor wetenschappelijk onderzoek, indien u bezwaar hebt - klik hier brief indien u bezwaar hebt