Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Start bouw Reinier Haga Orthopedisch Centrum

Gisteren Gisteren (donderdag 11 oktober) is gestart met de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Kinderorthopedie

Heupdysplasie

De heup is een kogelgewricht. De heupkop bevindt zich aan het bovenste uiteinde van het dijbeen. De kop draait in de heupkom, waardoor het dijbeen naar voren, naar achter en opzij kan bewegen.

Bij kinderen met heupdysplasie is de heupkom niet goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg, waardoor de heupkop makkelijk uit de kom kan glijden. In sommige gevallen is de heup 'uit de kom'. De kop bevindt zich dan niet in de kom, maar ernaast. Dit noemen we heupluxatie. Op latere leeftijd kan heupdysplasie leiden tot slijtage van het heupgewricht, artrose. Een tijdige behandeling kan dit voorkomen. Heupdysplasie komt voor bij twintig van de duizend pasgeborenen en is niet pijnlijk. Heupluxatie komt voor bij een op de duizend pasgeborenen.

Wat is de oorzaak van heupdysplasie?

De oorzaak van heupdysplasie is niet bekend. Wel is de kans op heupdysplasie groter in de volgende gevallen:
Als er in de familie aangeboren heupafwijkingen voorkomen.
Als het kind voor de geboorte in stuitligging heeft gelegen.
Als het kind naast de heupdysplasie ook andere aangeboren afwijkingen heeft.
Verder komt heupdysplasie vaker bij meisjes voor dan bij jongens. Meestal betreft het de linkerheup. Waarom dit zo is, is nog onbekend.