Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Kinderorthopedie

Klompvoet

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft de orthopedie van het Reinier de Graaf, samen met de orthopedie van het Haga Ziekenhuis en het lange Land Ziekenhuis, officieel benoemd tot Klompvoetcentrum. De toekenning van dit predicaat betekent dat Reinier kinderen met klompvoetjes de beste zorg biedt en voldoet aan de strikte eisen die daarvoor gelden.

Om het predicaat te krijgen moet er sprake zijn van kwalitatief optimale klompvoetzorg, goede toegankelijkheid en een goede geografische spreiding. Daarnaast moet de zogenoemde Ponseti behandeling worden toegepast door een vast team van behandelaars. Reinier de Graaf behoort met het predicaat tot een van de tien klompvoetcentra in Nederland.

 

De klompvoet is een aangeboren afwijking van één of beide voetjes bij een pasgeborene, en komt voor bij ongeveer 1 op de 800 pasgeborene.

De oorzaak is niet eenduidig. Erfelijkheid speelt hierin een rol. In ruim 80% van de gevallen is het kindje gezond en is dit de enige afwijking die het kind heeft.

De term klompvoet is een slechte vertaling van het Engelse ‘clubfoot’ waarbij de vergelijking wordt gemaakt met een golfclub. Meest opvallend is dat de voetjes naar binnen staan. Zeker als ouders, familie of bekenden dit voor het eerst zien, ziet het er indrukwekkend uit. Gelukkig kunnen we dit goed behandelen.

Klikk hier voor de folder: Klompvoet

Klik hier voor de folder: Ponseti Reinier de Graaf - informatie voor ouders

Klik hier voor folder:  Ponseti tenotomie Reinier de Graaf - informatie voor ouders

Klik op de afbeelding van het boek De Klompvoet om het te openen.