Nieuws

VGZ Zinnige Zorg Award 2021 - stem voor 30 mei a.s.

3D scan en print braces Een derde van de bevolking boven de 55 jaar krijgt duimbasis artrose.
lees verder
Nieuwsarchief >>

Kinderorthopedie

Triggerduim bij kinderen

 

Wat is een triggerduim?

De duim wordt gebogen met een buigpees. Over deze pees lopen peeskokertjes om de pees op zijn plek te houden. Bij sommige kinderen zit er een verdikking in deze pees op de plaats waar de duim begint. Door de verdikking kan de pees niet goed door het kokertje. 

Waar heeft mijn kind last van?

Uw kind heeft meestal geen klachten van een triggerduim  tenzij de verdikte pees geforceerd door de peeskoker wordt getrokken. Kinderen zijn nog zo lenig  en handig dat ze geen beperkingen merken. De verdikking van de pees die vaak goed te voelen en beweegt mee met het buigen en strekken van de duim. 

Deze verdikking kan twee gevolgen hebben.

25% van de kinderen heeft dit aan beide duimpjes.

Waarom heeft mijn kind dit?

De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk worden kinderen hier niet mee geboren en ontwikkelt dit zich in de eerste twee levensjaren als de verdikking langzaam groter wordt. Als het kind de handjes steeds meer gaat gebruiken zal dit steeds meer optreden. Vaak zijn de kinderen rond de leeftijd van 2 jaar als de triggerduim gezien wordt.

Welke behandeling is er nodig voor de triggerduim?

Hoewel dit fenomeen soms verdwijnt wordt algemeen aangenomen dat dit niet spontaan meer verdwijnt na het tweede levensjaar.

Daarom wordt doorgaans het peeskokertje groter gemaakt door het door te knippen. Dit gebeurt met een klein sneetje ter plaatse van de verdikking in de pees. Daarna kan de duim direct weer normaal bewegen.

Nabehandeling

Kinderen krijgen na de operatie voor 24 uur een drukverband. Tijdens de operatie wordt lokale verdoving achtergelaten die 12-24 uur werkt zodat uw kind de eerste dag geen of weinig pijn heeft. De hechtingen lossen op in 10-14 dagen. De duim mag direct weer gebruikt worden na de operatie. Het is goed voor de duim om snel weer te bewegen om een stug litteken te voorkomen. Kinderen doen dit meestal uit zich zelf  weer zodra dat kan en laten zich niet of hooguit een paar dagen hinderen door de operatie of hechtingen.

Spontane houding van de duim die licht gebogen is.
   

De duim is ook met lichte druk niet te strekken.

   

Na de operatie kan de duim weer strekken. Het wondje is met twee oplosbare hechtingen gesloten.