Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Start bouw Reinier Haga Orthopedisch Centrum

Gisteren Gisteren (donderdag 11 oktober) is gestart met de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Knie

Halve knieprothese

Kraakbeenslijtage aan de binnenzijde van de knie (mediale arthrosis) geeft vaak toenemende pijnklachten. Deze slijtage kan het gevolg van een sportletsel waarbij de meniscus en het kraakbeen beschadigd zijn geraakt. De kwaliteit van het kraakbeen kan ook spontaan verminderen. Klachten kunnen optreden bij sport, werk en dagelijkse bezigheden.

Conservatieve maatregelen, zoals oefentherapie, fietsen, injecties, gedoseerde rust, medicatie en een brace kunnen verbetering geven. Als een patiënt met een O-been toch klachten houdt aan de binnenzijde van de knie (mediale arthrosis) kan een standverandering van het onderbeen overwogen worden. Als echter de stand van het been normaal is of als de slijtage te ver is (te erg is), kan het plaatsen van een halve knieprothese oplossing bieden.

Het doel van de operatie is het slechte of afwezige kraakbeen van de binnenzijde van de knie te vervangen. Uiteraard moet in de rest van de knie het kraakbeen en de banden normaal zijn. Deze halve prothese is klein en kan derhalve via een kleinere opening geplaatst worden dan bij een hele knieprothese. Hierdoor is het herstel meestal korter dan bij een hele knieprothese. De halve knieprothese bestaat uit twee delen: een metalen vorm voor het bovenbeen en onderbeen waartussen een plastic (een zeer slijtvast polyethyleen) schijf. De operatie vergt veel precisie en duurt daarom meestal even lang als bij het plaatsen van een hele knieprothese.

De eerste 4 weken na de operatie gaat u belast lopen met behulp van twee krukken. U mag na de operatie het geopereerde been volledig belasten. Het weefsel rondom de knie, het kapsel en de spieren, hebben echter tijd nodig om te herstellen. Het totale herstel vergt ongeveer 3 maanden voordat de meeste activiteiten weer gedaan kunnen worden. Vaak kunnen patiënten al binnen 4 tot 6 weken zonder krukken lopen. Fietsen is de belangrijkste oefening waardoor de knie goed gedoseerd kan herstellen. Lopen is in het begin een zwaardere belasting dan fietsen. Geleidelijk aan moet de frequentie en duur van de oefeningen opgevoerd worden.