Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Pannenbier Orthopedisch Centrum

Op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is op woensdag 3 juli 2019 pannenbier geschonken voor het Reinier Haga Orthopedisch Centrum.
lees verder

Minister Bruno Bruins brengt werkbezoek aan de orthopedie

Op maandagmiddag 14 januari bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, een werkbezoek aan de afdeling orthopedie van het Reinier de Graaf in Delft.
lees verder

Orthopedisch Centrum in Reinier Magazine

Reinier Haga Groep bouwt Orthopedisch Centrum dat patient zorg op maat biedt.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Knie

Voorste kruisbandletsel


De dag van de operatie is een rustdag. U blijft in bed en krijgt geen fysiotherapie. U heeft een drukverband om het hele been, dat de volgende dag wordt verwijderd.

Enkele uren na de operatie krijgt u een bloedverdunnend medicijn toegediend door middel van een injectie Fraxiparine. Dit is een middel dat de vorming van een stolsel in het bloedvat (trombose) tegengaat. U krijgt dit medicijn toegediend tot 6 weken na de ingreep.

De pees die de kruisband vervangt, is sterk genoeg om met het been te kunnen buigen, strekken en belasten. In de eerste acht weken na de operatie neemt de kracht van de spier echter wat af, doordat een deel van de pees is weggenomen. Daarna neemt de spier weer langzaam in sterkte toe. Daarom is een te zware belasting van uw knie, zoals draaibewegingen en springoefeningen, niet toegestaan in de eerste drie maanden na de operatie. Het gebruik van krukken in de eerste weken na de operatie voorkomt dat u een onverwachte beweging met de knie maakt en maakt het mogelijk, dat u de belasting van de knie langzaam kunt opvoeren.

De eerste vier weken na de operatie kunt u nog niet zelf autorijden. In deze periode bent u aangewezen op het openbaar vervoer of anderen die u naar de fysiotherapie kunnen brengen voor verdere behandeling. Ook is het verstandig om thuis afspraken te maken over de huishoudelijke taken.

Omdat uw nieuwe kruisband tijd nodig heeft om goed vast te groeien, heeft uw knie in het begin veel rust nodig. Dit neemt niet weg, dat u al snel na de operatie met het oefenprogramma begint. U leert de knie langzaam weer te belasten, zodat u de normale dagelijkse activiteiten op de juiste manier kunt verrichten.

Fysiotherapie

De eerste dag na de operatie begint u met fysiotherapie. Onder leiding van de fysiotherapeut oefent u de knie in buig- en strekrichting. Deze beweging bouwt u langzaam op totdat u met de knie een buiging van 90 graden kan maken. Daarnaast leert u de bovenbeenspier aan te spannen. Als uw knie dik wordt of als u pijn heeft, wordt uw knie gekoeld.

Verder mag u op een stoel zitten en gaat u onder begeleiding van de fysiotherapeut enkele stappen zetten met behulp van de krukken (als het mogelijk is, mag u naar het toilet gaan). Bij het in en uit bed stappen wordt de knie, als dit nodig is, ondersteund.

De beweging wordt opgevoerd tot maximaal 90 graden (een haakse hoek). Onder begeleiding oefent u, terwijl u op de rand van uw bed of stoel zit.

Het lopen met krukken wordt uitgebreid en u leert trap lopen. De fysiotherapeut begeleidt u hierbij en neemt een aantal oefeningen met u door. Bij de oefeningen mag u geen draaibewegingen maken met de knie.

U zult na ontslag thuis door moeten gaan met fysiotherapie. Het is daarom van belang dat u voor de operatie al een afspraak maakt met de fysiotherapeut bij u in de beurt. U krijgt bij ontslag een overdracht en machtiging mee.

De wond

De wond wordt in principe gehecht met oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet te worden verwijderd. Soms zitten er aan weerszijden van de wond knoopjes. Deze vallen er vanzelf af. Indien de knoopjes er na 14 dagen na de operatie nog niet afgevallen zijn, mag de huisarts ze afknippen.

Ontslag

Ontslag volgt als de knie rustig is en u zonder risico zelfstandig kunt lopen. Meestal is dit op de eerste of tweede dag na de operatie.

Postoperatieve controles

Bij het ontslag krijgt u een controle afspraak bij de arts op de polikliniek mee.

Ongeveer 6 weken na de operatie komt u voor controle bij de operateur. Hij zal met u het resultaat van de operatie en de verwachtingen met betrekking tot herstel bespreken.