Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Pannenbier Orthopedisch Centrum

Op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is op woensdag 3 juli 2019 pannenbier geschonken voor het Reinier Haga Orthopedisch Centrum.
lees verder

Minister Bruno Bruins brengt werkbezoek aan de orthopedie

Op maandagmiddag 14 januari bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, een werkbezoek aan de afdeling orthopedie van het Reinier de Graaf in Delft.
lees verder

Orthopedisch Centrum in Reinier Magazine

Reinier Haga Groep bouwt Orthopedisch Centrum dat patient zorg op maat biedt.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Knie

Voorste kruisbandletsel

Als de voorste kruisband gescheurd is, zijn 2 behandelingen mogelijk om de stabiliteit van de knie te herstellen.
De ene behandeling bestaat uit het trainen van kracht en stabiliteit van de knie met een fysiotherapeut voor een periode van 3 maanden. Vervolgens wordt in een overleg tussen de patiënt, de fysiotherapeut en de orthopedische chirurg vastgesteld of de functie van de knie voldoende is of dat een verdere behandeling met een operatie nodig is. Met deze behandeling zou ongeveer 50 % van de mensen zonder voorste kruisband goed kunnen functioneren en ook weer kunnen sporten. De andere behandeling is een zo snel mogelijk operatief herstel van de voorste kruisband, zodra de zwelling van de knie is verdwenen. Na de operatie is een intensieve revalidatieperiode van gemiddeld 9 maanden noodzakelijk.

Om een antwoord te geven op de vraag welke behandeling voor de individuele patiënt het beste is, doen we in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) en het Medisch Centrum Haaglanden (Den Haag) mee met:

De COMPARE studieOnderzoek
De COMPARE studie onderzoekt wat de beste behandeling voor de individuele patiënt met een gescheurde voorste kruisband is.

Doelgroep
Voor de studie zijn wij op zoek naar mensen die ouder zijn dan 18 jaar en recent een voorste kruisband hebben gescheurd. (<2 maanden)

2 behandelingen
In Nederland worden 2 behandelingen gebruikt voor patiënten met een gescheurde voorste kruisband.
De ene behandeling is snel operatief vervangen van de voorste kruisband. De patiënt wordt zo snel als de knie niet meer gezwollen is geopereerd.
De andere behandeling is meer gericht op het verbeteren van de functie van de knie zonder operatie. De kniefunctie wordt met training versterkt (o.a. kracht, stabiliteit, coördinatie). In samenspraak met de fysiotherapeut begint de patiënt vervolgens weer met de gewenste (sport)activiteiten.
Na 3 maanden is een afspraak met de specialist om te bepalen of de knie voor de patiënt naar tevredenheid functioneert. Als dat niet het geval is kan een operatie plaatsvinden.

Voordelen en Nadelen
Momenteel is er geen duidelijke richtlijn om een keus te maken voor de individuele patiënt met een gescheurde voorste kruisband.
Dit is het gevolg van een gebrek aan bewijs voor de ideale behandeling voor de individuele patiënt. Aan beide behandelingen zitten voor- en nadelen.


De behandeling door de fysiotherapeut kan mogelijk 50 % van de operaties voorkomen, zonder dat de functie minder is of dat de patiënt het sporten hoeft te laten. De revalidatie is gemiddeld 3 maanden.
Het is mogelijk dat patiënten na de behandeling door de fysiotherapeut nog niet tevreden zijn met de kniefunctie, waardoor ze alsnog geopereerd worden.

De snel operatieve behandeling vermindert mogelijk de kans op meniscusletsel bij een instabiele knie. Niet iedere knie met een gescheurde kruisband wordt echter instabiel. Zo wordt met de snel operatieve behandeling een aantal patiënten onnodig geopereerd. Bij het ondergaan van de operatie is er een kleine kans op complicaties als een infectie, nabloeding, trombose. Ook is er een reële kans (+/-5%) op het opnieuw scheuren van de kruisband.
De revalidatie na operatie is gemiddeld 9 maanden.

Kortom
Voor de individuele patiënt met een gescheurde voorste kruisband is op dit moment niet duidelijk welke behandeling het beste resultaat geeft. Met de studie krijgt u een van de beide behandelingen toegewezen en word u vervolgens 2 jaar nauwkeurig gevolgd.
Uiteraard staat voor ons goede patiëntenzorg centraal. De geblesseerde knie krijgt bij het volgen van de studie een optimale behandeling, waarbij de normale controles worden gevolgd. Na 2 jaar wordt de studie afgesloten.